ABD-Çin Ticari Savaşı Japon Otomobil Firmalarını Zorluyor!
apon otomobil firmaları, ABD-Çin ticari savaşı yüzünden etkilendiklerini söylerken, BMW CEO’su da çekişmenin bitmemesi üzerine farklı metodlara geçeceklerini söyledi!
İki süper güç ülkenin aralarında yaşadıkları gerginlikler, farklı sektörler de hissedildiği gibi otomotiv alanında daha fazla kötü sonuçlara yol açtığı söylenebilir. Japan Times‘ın haberine göre Japon’ya, ABD ve Çin arasındaki ticari savaş nedeniyle aksaklıklar yaşadıklarını söylendi.
Yakın bir zamanda ABD’nin vergilerde yumuşatma gibi anlaşmaya varılan maddeler getirmesine rağmen, bozulan düzenin tekrar rayına oturtulmasının zor olduğu açıklandı. İşte detaylar;1.38 milyar dolarlık otomobil ve parça ticaretinin Japonya %60’nı oluşturuyor.
Bundan ötürü bazı Japon firmalar üretim üslerini en yakın ülkelere kaydırdı. Ticari savaştan en az şekilde etkilenmek için Meksika ve Güney Doğu Asya ülkeleri tercih edilenler arasında. Elbette en büyüklerden olan Toyota’nın Amerika’da birçok model üretim üssü var ve ticari zorluklardan en az şekilde etkileniyor.
Eylül ayında, ABD ve Japonya, ithal edilen araçlara dair yeni tarifelerle ilgili bir anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda imzalanan anlaşmaya göre ilk tarım ürünlerinde uygulanan vergi indiriminin ardından, otomobiller için de %2.5‘luk yeni tarifeden yararlandırılmıştı.
İmzalanan anlaşmalar sonrasında Trump, yine ses getirecek bir açıklama ile, ithal arabaların ulusal güvenliği tehdit ettiğini söylemişti. O yüzden baştan bozulan işler için Japon’lar toparlanmanın zaman alacağını aktarıyor.BMW CEO’su Oliver Zipse de bu ticari savaşın büyük işçi çıkarımına yol açabileceğini söyledi.
BMW, ABD’de SUV araçlarını ürettiği devasa bir tesise sahip. Güney Carolina‘daki fabrikadan çıkan X serilerinin yaklaşık %70’lik kısmı ithal ediliyor. Brexit ile de başı dertte olan BMW, biraz daha devam etmesi durumunda işçi çıkarmayla başlayacak kıyımın, tesis kapatmasına kadar uzayabileceğini söyledi.
Zipse, “Yaşanan çekişmelerden dolayı hepimiz kaybederiz. ABD yetkililerinin bizi duyduğunu düşünüyoruz. Şu an üretimdeki modeller sayesinde ABD’de pek çok işçi gelir elde etmekte.” dedi.
Gidişata bakarsak BMW’nin izleyeceği yol Jaguar-Land Rover’ın gerçekleştirdiği gibi olabilir. JLR, Brexit ve ticari savaş vurgununu yaşadıktan sonra tesislerinde üretimi azaltmıştı. Devamında haftalık bant durdurmaya gitti ve işçi çıkarmaya başlamıştı.
JLR bu aralar ABD ile Çin ilişkilerinin biraz yumuşaması sonrasında istediği satış rakamlarına yaklaştı. Ancak yine de arkada bir enkazı var ve milyar dolarlık zararlarını kapatması için çok daha fazla satış yapması gerekecek.