Bugatti Bolide Özellikleri ve İncelemesi
Söz konusu hız ve yüksek performanslı otomobiller olduğunda, her yeni modeli ile bizi şaşırtmayı başaran sayılı marka var. Bunlardan biri ise şüphesiz ki Bugatti. Markanın kendi hız rekorunu kırmayı hedeflediği ve “dünyanın en hızlı arabası” unvanının da sahip olması beklenen yeni modeli ise Bugatti Bolide. !
Bugatti Bolide Özellikleri
Resmi olarak 2020 yılında tanıtılan ve Bugatti’nin W16 motor kullanarak inşa edilecek son araba modeli olduğunu duyurduğu Bolide üretim aşamasına geçti. Sürücüleri ile 2024 yılının başında buluşması beklenen modelden peş peşe fotoğraflar gelmeye başlaması, tabii ki yeniden ilgi odağı olmasını da sağladı. O halde Araba İncelemeleri‘mizin bu yazısında, tüm meraklarınızı gideriyor ve dudak uçuklatan bir performansa sahip olan Bugatti Bolide özelliklerini birlikte inceliyoruz.
Teknik Özellikler
Model | Motor | Beygir gücü | Tork | Maksimum hız | Ağırlık |
Bugatti Bolide | 8.0 litre 4 turbolu W16 | 1600 hp | 1600 nm | 500 km/h | 1240 kg |
Bugatti Bolide teknik özellikleri
Bugatti Bolide’nin 2020 yılında açıklanan verilerini hatırlayanlar biraz şaşırmış olabilir; çünkü 2020’de tanıtılan Bolide prototipi 1850 hp beygir gücü ve 1850 nm tork üretimine sahipti. Ancak, hız konusunda oldukça iddialı olan ve her seferinde iddiasını kanıtlayan Bugatti’nin dahi bu modeli üretime sokmayacağı düşünülüyordu; ta ki modelin son test ve üretim aşamasına ulaştığını gösteren açıklamalar ve final fotoğrafları gelmeden önce. Üretim versiyonundaki bu farkın sebebi ise prototipte kullanılan 110 oktanlı yarış yakıtı yerine normal benzin kullanıyor oluşu. Yine de Bugatti üretim versiyonunda da 500 km/h maksimum hızı koruyacak.
Bugatti Bolide’nin 500 km/h hız iddiası oldukça önemli; çünkü şu an “dünyanın en hızlı arabası” unvanını elinde bulunduran Bugatti Chiron SS 300+, 490,5 km/h hıza sahip. Yani Bolide sayesinde Bugatti kendi rekorunu kıracak ve çıtayı bir kez daha yükseltecek. Zaten marka Bolide’yi de Chiron SS 300+’da kullandığı W16 motor üzerine inşa ediyor; tabii ki bir dizi geliştirme ve eklenti ile. Bugatti Bolide’nin bu kadar iddialı ve hızlı olmasını sağlayan da güçlü motoru ve hafif gövdesi. Hatırlarsanız Chiron SS 300+ yaklaşık 2000 kg ağırlındaydı; Bolide ise yalnızca 1240 kg. Standart bir sedan ile hemen hemen aynı ağırlığa sahip olan Bolide henüz test aşamasında olduğu için sürücülerle buluşacak olan modelin 0-100 km hızlanma süresi henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak, tabii ki Chiron SS 300+’ın 2,2 saniyelik hızlanma süresinden daha kısa bir rakam beklemiyor değiliz. (Simülasyon verilerine göre 2,17 saniye)
Tasarım
Bugatti Bolide’nin tasarım dili aerodinamik ve performans odağı ile göze çarpıyor. Zaten model klasik spor otomobillerden öte, Formula 1 araçları ile ortak bileşenlere sahip. Modelin yalnızca pistlerde kullanılabilecek olması ve Type 35’in mirasını devralması da bu odağı oldukça anlaşılabilir kılıyor.
Dış tasarıma hakim olan hava kanalları, gösterişli arka kanat, ayarlanabilir difüzör gibi detaylar modelin pistlerdeki iddiasının da altını çiziyor. Zaten marka yaptığı açıklamalarda Bolide’yi inşa ederken “Aerodinamik ve performanstan ödün vermeden, minimum ağırlık ve maksimum güç” yaklaşımını benimsediklerini, kullandıkları malzemelerden, ağırlık dağılımına kadar birçok detayın görüntüden önce işlevselliğe göre kararlaştırıldığını belirtiyor. Ancak, tabii ki bu zorlu görev Bugatti Bolide’yi tasarım anlamında geri çekmekten öte bir adım öne taşımış ve tüm zamanların en dramatik hiperotomobil tasarımlarından birine imza atılmış. Zaten prototipinin tanıtılmasının ardından birçok ödüle layık görülen model; 2021 yılında düzenlenen 36. Festival Automobile International Fuarı’nda “dünyanın en yakışıklı otomobili” ödülünü de almıştı.
Söz konusu iç tasarım olduğunda ise Bugatti Bolide, yine performans odaklı yaklaşımını koruyor ve genel olarak sürücü ergonomisi ve performansına odaklanıyor. Kabin büyük bir dijital gösterge paneli ve entegre kontrollerle donatılmış bir direksiyon simidi tarafından domine edildiği için pist otomobillerinin minimalist çizgisi korunuyor. Koltuklar ise gösterişten uzak, hızlı manevralar sırasında maksimum denge ve ergonomiyi sağlayabilecek şekilde sabitlenmiş. Genel anlamıyla Bugatti Bolide’nin sahip olduğu iddialı duruş, iç kabinde kendine yer bulamamış olsa da Bugatti Bolide sürücüsü olacak 40 şanslı hız tutkunu için tatmin edici olacağına eminiz.