Araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken 5 hırsızlık yöntemi
Organize İşler bunlar…
2018’deki düşüşün ardından Türkiye’deki otomobil pazarı %23 daha gerileyerek 479 bin seviyesine gerilemişti. Yüksek ÖTV oranları, TL’nin Euro ve Dolar karşısında değer kaybetmesi gibi hususlardan dolayı otomobil fiyatlarının da her geçen gün arttığı düşünüldüğünde artık Türkiye’de bir araç sahibi olmak hiç kolay değil.
Onca birikim ile alım yapan araç sahiplerinin karşılaşabileceği en şanssız durumlardan birisi de şüphesiz hırsızlık. Neredeyse her köşe başında güvenlik kamerası olması, otomobillerdeki immobilizer gibi donanımlar ve buna benzer teknolojik yenilikler hırsızların önüne geçse de günümüzde maalesef hâlâ oto hırsızlığı can yakmaya devam ediyor.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
20 €’ya hangi ülkede kaç litre akaryakıt alınıyor? Ocak ayında en çok satan otomobil markası hangisi oldu?
Biz de sizler için, oto hırsızlarının en çok başvurduğu yöntemlerden 5 tanesini ve bunlara karşı nasıl önlem alabileceğinizi derledik.
Çekici aracını kullanmak
İstanbul gibi kalabalık metropollerde en çok karşılaşılan trafik cezası türlerinden birisi de, 2020 yılında 132 TL ücreti olan yanlış park. Eğer aracınız buradan çekiliyorsa, ona da 110 TL ödeme yapmanız gerekiyor.
Hırsızlar, bu cezadaki açıktan yararlanmak adına ele geçirdikleri çekici araçla bir gün içinde birden fazla otomobil çalabiliyor. Eğer aracınız çekilirken durumu gördüyseniz, müdahale etme hakkınız mevcut zira bu durumda yalnızca trafik cezasını yiyorsunuz ve aracınız çekilmiyor, siz kendiniz oradan kaldırıyorsunuz.
Aracınızı çeken hırsızlar ise çekici plakası ve araç markasını alarak hemen polise başvurmanız gerekiyor.
ATM yakınlarında beklemek
Trafikte eminim hepiniz karşılaşmışsınızdır, ATM gibi kısa süreli duraksama yapılan yerlere dörtlü yakıp yanaşan sürücülerin çoğu aracın camlarını kapatma ve kapıyı kilitleme gibi basit detayları atlayabiliyor.
Dikkatsizlik sonucunda bu gibi alanlarda pusu kuran hırsızlar, aracınızı ele geçirip oradan uzaklaşabilir. Bunun için tavsiyemiz, 10 saniyeliğine aracınızdan çıksanız bile camları kapatıp kapıları kilitlemeyi unutmayın.
Çarp-çal taktiği
Alt başlıkta bahsettiğimiz “Organize İşler” filminde bir sahne olarak izleyebileceğiniz “çarp-çal” taktiği, organize oto hırsızlık çetelerinin kullandığı bir yöntemdir.
Ufak çaplı bir kaza tezgahlayan hırsızlar, sürücünün dikkatini dağıtarak araçtan çıkmasını sağlar. Olayın sıcaklığı ile anahtarı kontakta unutan veya aracını kilitlemeyen sürücünün otomobilinden ayrılması ile çetenin bir diğer üyesi, hengame içinde aracı çalıp gider.
Bu yüzden küçük kazalarda paniğe kapılmadan öncelikle sakin olmanız lazım. Eğer kaskonuz varsa, durumu tutanağa işleyip anlaşmalı kurumlara gitmeniz yeterli olacağı için öncelikle aracınızı durdurup, anahtarı yanınıza alıp kapıları kilitlemenizi tavsiye ediyoruz.
Otoparak, AVM, hastane gibi alanlarda görevli rolü yapmak
Yaşadığımız ülkede “dümen yapma” potansiyeli yüksek olduğu için otopark, AVM, hastane ve market gibi alanlarda da aracınızı teslim etmeden görevlilere dikkat etmelisiniz.
Bu gibi sosyal alanlarda görevli rolü yapan hırsızlar, dikkatsiz bir anınızda anahtarı sizden alıp aracınızla uzaklaşabilir. Bu yüzden görevli kişilerde şüpheli ve resmiyetsiz davranışlar sezerseniz, dikkati elden bırakmayın.
Kopya anahtar çıkarmak
Belki de en ciddi önlem alınması gereken yöntem, anahtarın kopyasının çıkarılmasıdır. Servis, otopark, araç yıkama ve bakım kompleksleri gibi bölgelere bırakılan araçları takip eden hırsızlar, orijinal anahtarın kopyasını çıkardıktan sonra araçtan alınan anahtarı yerine bırakıyorlar. Daha sonra sürücüyü takip eden hırsızlar, fırsatı yakaladığı anda kopya anahtar ile aracınızı çalabilirler.
Bu yöntemden korunmak adına bahsi geçen mekanlarda güvendiğiniz kurumları tercih etmenizi öneririz.