Emsal karar: Ayıplı mallarda zaman aşımı işlemi olmayacak!
Tüketiciler olarak günümüz şartlarında teknoloji gibi, bireysel ulaşım gibi temel sayılabilecek olan ihtiyaçlarımızı karşılamak bir hayli zorlaşmış olsa gerek. Bu yüzdende tüketiciler olarak elimizdeki akıllı telefonların, bilgisayarların hatta özellikle otomobillerin değerini çok daha iyi kavradığımız bir döneme girdik.
Böyle bir dönemde ise Tüketici Mahkemesi emsal nitelikle bir karar verdi.
Mersin’de yaşayan Ahmet Hocaoğlu 2012 yılında sıfır bir otomobil satın almak istedi. Aradan geçen 5 yılın ardından aracının tavanında ve C sütunun bulunduğu bölgelerde boyanın atıp döküldüğünü gören Hocaoğlu önce otomobili satın aldığı yere götürdü.
Sabah gazetesinin haberine göre üretici şirketten gelen cevap, aracı tamamen boyayabileceklerini ancak boya sonrası ikinci elde oluşan değer kaybını karşılamayacakları yönünde oldu.
Bilirkişi raporuna göre ise aracın komple boyanması halinde 5 bin liralık boyama ücreti ve 12 bin liralık değer kaybı bulunuyordu. Bu yüzden ayıplı aracın üretici şirket tarafından geri alınıp ayıpsız misli ile değiştirilmesine karar verildi.
Bundan sonraki süreçte 2012 yılında satın alınan otomobilin boya garantisinin 3 senelik süresini 2015’te doldurduğunu, araçlarını otomasyon robotize sistemlerle boyayıp, hatalı aracı fabrikadan çıkarmadığını öne süren üretici şirket sorunun üretim kaynaklı olmadığını savundu.
Yerel mahkeme ise araçta açık veya gizli ayıp bulunmadığını, sorunun basit bir boyama işlemi ile giderilebileceğini, ayıplı malda sorumluluğun kusur daha sonra çıksa bile tüketicinin ürünü teslim aldığı tarihten itibaren 2 senelik zaman aşımına tabii olduğunu belirterek davayı reddetti.
Mersinli Hocaoğlu ve avukatı bu karara itiraz ederek davayı bir üst mahkemeye taşıdılar. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi ayıpların üretimden kaynaklığının belirtildiğinin dikkat çekerek sorunun üretimden kaynaklı gizli ayıp olduğunu ve bu ayıp karşısında zaman aşımı süresinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Böylece bir üst mahkemeden çıkan karar 2012 model otomobilin üretici tarafından alınıp yerine emsali, ayıpsız bir misli ile değişim yapılması yönünde oldu.
Avukat Kurtuluş Kanat , “Bu emsal olacak bir karardır. Boyanın yaprak gibi kalkması ve ilerlemesi boyama prosesi hatasıdır ve araç satın alındığında müşterinin bunu fark etmesi mümkün değildir.” Sözlerini kullandı
Kaynak: NTV