MG’nin yeni elektrikli otomobili o kadar hızlı ki ancak paraşüt açıp yavaşlayabiliyor
MG, EXE181 adını verdiği yeni elektrikli hiper otomobili ile otomobil dünyasında hız rekorları kırmaya yönelik ruhunu yeniden canlandırıyor.
Bu yenilikçi araç, sıradan elektrikli otomobillerin ötesine geçerek, performansıyla göz kamaştırıyor. Şirket, bu modelle, sürücülerine sadece yüksek hız değil, aynı zamanda etkileyici bir sürüş deneyimi sunmayı hedefliyor. EXE181’in tanıtımı, MG‘nin teknoloji ve yenilik alanındaki iddiasını bir kez daha ortaya koyuyor.
Ülkemizde de giderek popüler olmaya başlayan Britanya’nın köklü otomobil üreticisi MG, Çin’in SAIC Motor şirketi bünyesinde yeni bir başarıya imza atmaya hazırlanıyor. 2024 Pekin Otomobil Fuarı’nda tanıtacağı EXE181 konseptiyle tüm dikkatleri üzerine çekmeyi planlıyor. Bu yeni konsept, 1950’lerde deney amaçlı üretilen ve hız ile aerodinamik yapısıyla tanınan eski bir modelin anısına adını taşıyor ve onun hız tutkusunu miras alıyor.
Uzaydan gelmiş gibi gözüken EXE181, hava direncini en aza indirmek için tasarlanmış tek kişilik bir hiper otomobil. Gözyaşı şeklindeki aerodinamik tasarımı, 0.181’lik bir sürtünme katsayısı ile bu aracın yüksek hızlara ulaşmasını sağlıyor. Dört elektrik motoruna sahip EXE181, sadece 1.9 saniyede 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Bu performansıyla Rimac Nevera ve Lucid Air Sapphire gibi nadir bulunan hiper otomobiller arasında yer alıyor. Aracın şeffaf kanopisi altında, oldukça sade ve minimalist bir kokpit bulunuyor. Burada sürücüyü yalnızca tek bir koltuk ve gömülü ekranlı direksiyon simidi karşılıyor. MG, bu futuristik tasarımla, klasik isim benzerinin 1957 yılında ulaştığı 394 km/s hızının çok üzerine çıkabileceğini ve yeni bir hız rekoru denemesinin mümkün olabileceğini ima ediyor.
MG’nin yeni elektrikli otomobili o kadar hızlı ki ancak paraşüt açıp yavaşlayabiliyor
Henüz pil büyüklüğü ve toplam beygir gücü gibi detaylar açıklanmamış olsa da EXE181, MG markası için bir simge araç haline gelmeye aday. Cyberster roadster konsepti gibi bu araç da şirketin elektrikli araç alanındaki kapasitesini sergiliyor. Ancak Cyberster üretime geçmişken, EXE181 büyük ihtimalle hayal kırıklığı yaratan bir ‘ne olurdu’ senaryosu olarak kalacak.
EXE181, sadece gösterişli bir konsept otomobil olmanın ötesinde, MG’nin pratik ve uygun fiyatlı elektrikli araçlar üretmekle yetinmeyip performans ve tasarım sınırlarını zorlama konusundaki kararlılığını gösteriyor. Umarız EXE181 sadece hızla sınırlı kalmaz ve MG‘nin rekor kırmaya yönelik macera dolu ruhunu yeniden canlandırma arzusu daha fazlasını içerir ve bu tarz araçları Türkiye pazarında da görmeye başlarız.