Volkswagen’in elektriklisi ID.4 görücüye çıktı
Ülkemizde de satışa sunulacak model, iki farklı versiyon ile geliyor.
Motor1 Türkiye ekibi olarak elektrikli otomobillerin geleceğine inancımız oldukça sağlam. Dünya çapında gün geçtikçe sıkılaşan emisyon düzenlemeleri de elektrikli otomobilleri hayal olmaktan çıkaracak gibi görünüyor. Dizel motorlardan başı uzun süredir ağrıyan Volkswagen, MEB adını verdiği platform ile birlikte elektrikli otomobil dünyasındaki en önemli adımını attı. ID.4’e merhaba deyin…
Aslında bu araç, Volkswagen’in EV dünyasındaki ilk projesi değil. Fakat ID.4’ün marka için büyük bir önem taşıdığını söylemek gerek. Öyle ki Alman üreticinin yönetim katı bile bu modelden ciddi başarılar bekliyor. Peki ama ID.4’ün, rekabetin gün geçtikçe arttığı EV dünyasında yer edinmesini sağlayacak avantajları neler? Gelin bu artılara birlikte bir göz atalım.
Marifeti, Motorunda
ID.4’ün sınıfının en büyük bataryasına sahip olduğunu belirterek başlayalım. 77 kWh’lik net güç içeriğine sahip bir lityum iyon bataryaya sahip olan ID.4, bu batarya sayesinde 520 kilometre menzile ulaşabiliyor. Modelin arka aksında bulunan sürekli tahrikli senkron motoru, ID.4’ün 204 bg güç ve 310 Nm torka ulaşmasına olanak sağlıyor
ID.4’ün elektrikli ünitesini 1 vitesli şanzıman ile eşleştiren Volkswagen, modelin 0-100 km/sa ivmelenmesini de 8.5 saniyede tamamladığını açıklamış. MEB platformunun verdiği destek sayesinde model hızlı şarj istasyonlarında yarım saatte 320 kilometreye varan menzile ulaşıyor.
İkonik Tasarım
ID.4’ün bir diğer avantajı da oldukça şık görünen tasarımı. İlk bakışta bile oldukça “şirin” olarak tanımlanabilecek yuvarlak hatlara sahip olan araç, kendisini direkt olarak Volkswagen’in diğer ürünlerinden ayırıyor. Beetle, Bus, Karmann Ghia gibi modellere çok daha fazla benzerlik gösteren aracın modern ışıklandırma takımları da oldukça hoş bir yüz oluşmasını sağlamış.
Elektrikli motorların ön ızgara ihtiyacı hissetmemesinden ötürü Alman mühendisler bir ızgara kullanma zahmetine de girmemişler. Dürüst olmak gerekirse bugün tanıtılan BMW M3 ve M4’ün ardından bu tasarım biraz da olsa içimizi rahatlattı. Aracı özel kılan ışıklandırılmış Volkswagen logosu için ise ekstra 4.500 dolar gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
Aracın profilinde de yukarıda bahsettiğimiz retro dokunuşlar çıkıyor karşımıza. Fakat alt kısımda bulunan ve dalga şekli verilerek iyice göze sokulan siyah plastik paneller genel tasarımı bir nebze etkiliyor. Arka kısımdan başlayıp kapı panellerinin üstüne doğru uzanan beyaz hatlar ise bu tasarımı dengeliyor.
Arka kısımda da ön kısım kadar özenli bir çalışma yapılmış. Yine de burada da profilde gördüğümüz siyah plastik paneller karşımıza çıkıyor. Işıklandırılmış ID.4 logosu sayesinde ise ön yüzdeki modern görünüm korunmuş.
Minimalist Bir Yaşam Alanı
Modernlikten bahsetmişken ID.4’ün kabininden bahsetmemek olmaz. 5.3 inç büyüklüğündeki dijital gösterge paneli direkt olarak direksiyonun üzerine konumlandırılmış. Öyle ki bunun bir Volkswagen modeli olduğuna inanmak için direksiyon üzerindeki logoyu tekrar kontrol etmek gerekiyor. Fakat elektrikli otomobil tutkunlarının minimalist tasarımları sevdiği iddiası üzerine bahis oynayan Volkswagen, bu tasarımı ile aracın genel temasını pekiştiriyor. Dijital ekranın üzerinde batarya ve yol bilgisi gibi detaylar kontrol edilebiliyor.
Direksiyon üzerindeki dokunmatik tuşlar sayesinde dijital gösterge panelinin yetmediği noktalarda bilgi eğlence sistemini kullanma şansınız da mevcut. Baz modelde 10 inç büyüklüğe sahip bu ekran, ID.4 Statement versiyonunda 12 inç büyüklükte geliyor. Klima kontrolleri ve ses sistemi gibi fiziksel tuşlar ise hemen bu ekranın altına yerleştirilmiş.
Bu minimalist tasarımın en büyük avantajı ise orta konsolda karşımıza çıkıyor. Standart bir vitese sahip olmayan ID.4’ün vitesi, dijital gösterge panelinin hemen sağına monte edilen bir konsol üzerinden değiştirilebiliyor. Bu durum haliyle orta konsolda geniş bir alan açmış. Volkswagen mühendisleri bu kısma wireless şarj kompartımanı, iki adet USB-C girişi, iki bardaklık ve devasa bir saklama alanı yerleştirmiş.
Ön bagaja sahip olmayan Volkswagen ID.4, bu dezavantaj ile birlikte bile sınıfının en geniş bagaj hacmini sunuyor. Koltuklar dik konumda 543 litrelik hacme sahip olan model, koltuklar kapandığında 1575 litrelik bagaj hacmine ulaşıyor.
Emin Eller
Volkswagen ID.4’ün sürüş asistanı ve güvenlik ekipmanı listesi de bir hayli uzun. IQ.Drive adı verilen güvenlik paketi standart olarak park mesafe kontrolü, otomatik fren manevra sistemi, yaya algılama özelliğine sahip şerit takip asistanı, acil frenleme fonksiyonunu içeren ön bölge asistanı ve adaptif hız sabitleyiciyi ellerinizin altına sunuyor.
Herhangi bir çarpışma anında ön kısımda altı adet airbag açılıyor. Arka kısımdaki yolcuları ise koltuk aralarında bulunan airbag’ler koruyor. Güçlendirilmiş alüminyum şasinin bataryayı koruma altında tuttuğunu belirten Volkswagen, aracın kaza anında tüm elektrikli sistemlerini kapattığını da belirtiyor.
Fiyatı Ne?
Volkswagen, ID.4’ü yıl sonunda satışa sunmayı hedefliyor. İlk olarak sınırlı sayıda üretilecek ID.4 1ST ve ID.4 1ST Max versiyonları piyasaya çıkacak. Resmi verilere göre aracın başlangıç fiyatı ABD’de 39.995 dolar olacak. Günümüz kuruyla bu miktar 307.000 TL ediyor.
Ülkemizde satılacak ilk tamamen elektrikli Volkswagen modelinin ülkemize ne zaman giriş yapacağı ise netleşmiş değil. Aynı şekilde aracın ülkemizdeki fiyat etiketinin ne olacağını da henüz bilmiyoruz.